Predavanje u Nedjelju naveče Okt 09 2011

Obuzdavanje srdžbe

Allah dž,š, je u svojoj Knjizi spomenuo temeljna načela ovog umjeća, a spomenuo ih je i Poslanik a,s, svojim govorom, svojim djelima, i svojim časnim i veličanstvenim moralom. Kaže Uzvišeni u Kur’anu u suri Ali Imran 134;

الَّذِينَ يُنفِقُونَ فِي السَّرَّاء وَالضَّرَّاء وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِي.

‘Za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine’‘.

Ovaj ajet se veže za jučerašnje predavanje, dakle oni koji djele svojj imetak kad u izobilju imaju i kad su u oskudici, noću i danju, javno  i tajno. Oni su stalno povezani sa Gospodarom, stalno su u vezi s Njim, stalno su u pokornosti i činjenju dobrih djela. Kaže Allah dž,š; ”Oni koji udjeljuju i noći i danju, javno i tajno”.

No, međutim ovaj drugi dio ajeta se veže za naše večerašnje druženje, a to je kontrola nad samim sobom.

Učenjaci kažu da postoje tri stepena; za početnike, umjerene (osrednje) i za one najuspješnije u činjenju dobrih djela.

Prvi stepen; وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ , onaj prema kome se loše postupi neka se strpi i sputa svoju srdžbu. Ovo je stepen za one slabe muslimane kao što smo mi, da samo sputaju srdžbu, da se na skupovima ne liječe pričajući o tome i da ne udaraju ni na čiju čast.

Drugi stepen; وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ , ako uz to želi još bolje da postupi otići će onome koji se prema njemu loše ponio i reći će mu; Neka ti Allah oprosti. Jer Uzvišeni kaže; ”I oni koji ljudima praštaju”.

Treći stepen; وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِي, a ako želi još bolje postupiti onda će onome ko se prema njemu loše ponio ponijeti neki poklon, sa njime se rukovati i poljubiti ga, jer Uzvišeni kaže; ”A Allah voli one koji najbolje postupaju”.

Historičari navode kako je sluga Haruna Er-Rašida uzeo ibrik tople vode da mu polije. Ibrik mu ispadne i onako pun tople vode padne na glavu halifi, vladaru pravovjernih, onome koji je tada svijetom vladao. Halifa se rassrdio i okrenuo se svome slugi.

Sluga bijaše inteligentan pa reče; وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِي , koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine”.

Suzbio sam svoju srdžbu, reče halifa, sluga dodade; وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ, I one koji ljudima praštaju.

Oprostio sam ti, reče halifa, sluga nastavi; وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِي, A Allah voli one koji dobra djela čine.

Idi, oslobađam te, u ime Allaha, reče mu halifa.

Imam Sedin Agić

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s