Današnja hutba- Dec 2.2011 (07 Muharram 1433)

Hrabrost i njena uloga u islamskoj perspektivi

Zahvala uzvišenom Allahu dž,š, koji nas je uputio na pravi put, salavat i selam na Njegova miljenika i Poslanika, koji nam je pokzao put dobra i put zla. Neka je salavat na njega, njegovu porodicu i ashabe koji su ga slijedili i na sve one koji ga slijede danas, i koji će ga slijediti sve do svoje smrti.

Danas ćemo govoriti o jednom historijskom događaju koji će nam pomoći da se ohrabrimo i da se žrtvujemo. Proučit ćemo dovu koju nas je naš uzoriti Poslanik a,s, naučio, u toj dovi je protekcija i zaštita od svih zala i nepravde.

اللهم إني أعوذ بك من الهم والحزن والعجز والكسل وأعوذ بك من الجبن والبخل وأعوذ بك من غلبة الدين وقهر الرجال.

Od Enesa ibn Malika r,a, Poslanik a,s, je rekao; ”Gospodaru utječem ti se od brige i tuge, i utječem ti se od iznemoglosti i lijenosti, i utječem ti se od kukavičluka i škrtosti, i utječem ti se od tereta duga i da me ljudi nadvladaju”.  Prenosi ga Imam Buhari.

Ova dova nam ulijeva nadu, i sa njom otklanjamo sve tegobe koje nas zadese, čak ova dova nam daje hrabrost. Takođe ova dova nam ulijeva nadu i sigurnost, uspjeh šta god da radimo, i da se ne bojimo ničega dok god smo na putu istine i koristimo sami sebi i svojoj zajednici kojoj pripadamo.

Pošto je danas u pitanju hrabrost ja ću danas da podjelim sa vama jedan historiski događaj iz kojeg bi svi trebali pouku izvući, a to je Alij bin Ebi Talib r,a.

Njegova hrabrost nam govori šta znači istinu slijediti. U knjizi sire od Ibn Hišama spominje se kad je Poslanik a,s, naredio muslimanima da se učini hidžra iz Mekke u Medinu, jer mu je Gospodar to dozvolio.

Poznat je i događaj kad su Kurejšije isplanirali kako da ubiju Poslanika a,s, u tim kritičnim momentima, Alija r,a, je ostao u postelji Božije Poslanika a,s, te noći kad su namjeravali da ubiju Vjerovjesnika a,s. Alija r,a, je ostao hrabar i žrtvovao se za Vjerovjesnika a,s, stavio je sebe u to stanje i položio svoj život.

I ako mu je Poslanik a,s, rekao; noćas zanoći na mom mjesta neće te ništa loše zadesiti. Ipak valjalo je smoći snage za taj korak.

Ali ovo je bio samo početak Alijinog žrtvovanja, koji nam pokazuje njegovu duboku ljubav prema Poslaniku a,s, jer je stavio svoj život u opasnost radi Poslanika a,s. ta hrabrost je bila posebna za Poslanika a,s, od strane Alije r,a.

Jedne prilike Allahov Poslanik, alejhis-selam, obznanio je ashabima radosnu vijest: ”Sutra ću predati bajrak čovjeku kojeg vole Allah i Njegov Poslanik i koji voli Allaha i Njegova Poslanika”, pa se kod svakog od prisutnih pojavila želja da on bude taj kome Allahov Poslanik, a.s., svjedoči ljubav od Allaha i Njegova Poslanika. Sutradan su svi ustreptalih srca gledali ko je taj sretnik kome će se dati bajrak, pa je Allahov Poslanik upitao: ”Gdje je Alija ibn Ebi Talib?” Znači, taj sretnik bio je Alija, radijallahu anhu.

Zatim je rekao Alija r,a, O Allahov Poslaniče! Da nastavim da se borim protiv njih sve dok ne postanu jedan od nas, ili kao mi? Poslanik a,s, mu odgovori;

Ne žuri sa svojim postupcima, obavi svoj zadatak, ali kad im dođeš pozovi ih u islam, obavjesti ih o Allahovim pravima kod njih. Tako mi Allaha! Da Allah uputi čovjeka preko tebe, to ti je bolje od stada crvenih deve, a u drugom rivajtu stoji, da uputiš čovjeka na pravi put, to ti je bolje od dunjaluka i svega što je na njemu’‘.

Kada govorimo o hrabrosti ne govorimo o tlačenju i ponižavanju drugih, ne govorimo o nepravdi, na bilo koji način, jer hrabrost ne leži u fizičkom izgledu, nego stoji u mogućnostima čovjekove kontrole nad sobom.

Istinska snaga je ta kada je čovjek u stanju da sam sebe kontroliše kad je srdit i ljut, u ostavljanju, odricanju i izbjegavanju onih stvari koje je Uzvišeni i njegov miljenik i Vjerovjesnik a,s, zabranili.

Poslik a,s, kaže u jednom hadisu kog prenosi Ebu Hurejre r,a, ”Nije snažan onaj ko pobjedi u hrvanju, već je snažan onaj ko se savlada u srdžbi”. Prenosi ga Imam Buhari i Muslim.

Dakle samo-kontrola vjernika koja će ga voditi iz dana u dan ka novim promjenama, novom napredku, novim idejama, svakako netreba zaboraviti spominjanje Allaha, traženje oprosta za veliku, kao i za malu stvar koju insan pogreši. Sve to čovjeku daje snage da izdrži na pravom putu.

Dakle poruka je; smokontrola i žrtvovanje na Allahov putu, odricanje svega što nam je zabranjeno, i praktikovanje i sprovođenje u djelo svake korisne stvari za nas same kao i za mjesto i zajednicu u kome se nalazimo.

Imamo najbolji primjer Junusa a,s, kad je zatržio oprost od Alalha, jer se ogrešio prema sebi, u suri El-Enbija 87; I Zunnunu se, (tj; Junus) kada srdit ode i pomisli da ga nećemo kazniti, – pa poslije u tminama zavapi: “Nema boga, osim Tebe, hvaljen neka si! a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!”

وَذَا النُّونِ إِذ ذَّهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَن لَّن نَّقْدِرَ عَلَيْهِ فَنَادَى فِي الظُّلُمَاتِ أَن لَّا إِلَهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ.


Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s