Mubarek petak by Imam Amir Caus

Mubarek petak

20140419_094632Vedar proljetni dan 18. aprila. Približava se podne i vjernici se okupljaju u Božijoj kući radi obavljanja džume namaz. Jedan od starijih džematlija, ulazeći u džamiju Zapadnobosanskog islamskog kulturnog centra, primjećuje neobično veći broj prisutnih i s osmijehom pita: “Šta je ovo?” Ozarena lica omladine i njihovih roditelja slušaju hutbu na temu: Želiš li da Allah bude s tobom? i  obavijest o prvoj ovogodišnjoj WBICC mektepskoj ekskurziji i zajedničkom učešću djece i roditelja na seminaru o važnosti odgoja i edukacije.

Po završetku molitve, nas 16. iz Čikaga, krećemo jedinstvenim prevozom na prijatan sedmosatni put prema Islamskom centru u Bowling Greenu, saveznoj državi Kentucky. Izbjegli smo gužvu, vožnja teče bez problema i we have a great time slušajući bosanske ilahije i sevdalinku, audio ilmihal i sure. Imamo priliku gledati snimke sa proteklih bajram-namaza, bajramskog sijela i drugih uspomena iz našeg džemata. Uživali smo uz opušten razgovor, šalu i analizu fantastičnog filma October Sky, ekranizirane istinite priče o važnosti vjere, plemenitih ciljeva, znanja, upornosti, zajedničkog rada, porodice i prijatelja. Nastojali smo promišljati isti kroz vlastite živote, radna okruženja i polja djelovanja uz nastojanje da, inšaAllah, budemo bolji.

U Bowling Greenu, kasno u noć, čekao nas je vrijedni domaćin, kolega Sedin ef. Agić. Inače, cjelokupan doček i ićram članova džemata ICBG, naročito mladih, na čelu sa svojim imamom bio je nesvakidašnje prijatan. Krasna naša vjera! Lijepi naši bosanski običaji! Svjedočili smo Poslanikove, alejhi selam, uzorite riječi:  “Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka počasti gosta” u akciji. Udoban smještaj, ukusna hrana, čisto mjesto, lijepa riječ, vedrina lica i nadasve ljudska toplina i muminska susretljivost plijenili su naša srca. Zato nisu slučajna impresivna postignuća ovoga džemata koja smo sa divljenjem opažali; veleljepni islamski centar sa golemim prostorom, širokim zemljištem i popratnim funkcionalnim objektima, multietničnost kooperativnog džemata i mnoštvo uspješnih aktivnosti od kojih se, npr. izdvaja činjenica da džumaju petkom i hutbi na arapskom, engleskom i bosanskom jeziku u prosjeku prisustvuje preko dvije stotine ljudi! Primjeri dobre prakse koji potiču na razmišljanje i dodatne planove.

Nakon doručka, u jutarnjim satima, zijaretili smo Downtown of Tree City, Grad Stabala što je popularni naziv za Bowling Green (By the way, we found the City very green J) i čuveni Western Kentucky University koji nas je, uz svoj divni kampus i spomenike, uvjeravao u istinu:Knowledge is Power and The Spirit Makes the Master, mudro izraženu u prvoj Božijoj Objavi ljudima: Ikre bismi Rabbik ellezi halek! Uči u ime Gospodara tvoga Koji stvara! Čitati, educirati se i obrazovati istovremeno čuvajući duboku vjeru u Boga, pravi duh, čistu savjest i iskreni moral! Dakle, obrazovanje i odgoj a nikako obrazovanje bez obraza! Otprilike, ovo je bila suma summarum ideja i poruka organiziranog seminara poslije podne namaza sa dva univerzitetska profesora i imama predavača. Iza ikindije program je nastavljen uz gril, druženje i sportske aktivnosti, a između akšama i jacije upriličeno je učenje ilahija uz kratke vaz-nasihate. Po okončanju večere i omladinskog druženja uputili smo se prema konačištu fizički umorni, ali duhovno ispunjeni ukupnim bogatim iskustvom. Sutradan, u nedjelju, prolazeći kroz najveći grad u Kentucky, Louisville, opazili smo natpis ulice sa imenom legendarnog sportiste Muhammed Alija. “Tražio sam sreću, i Bog mi je dao islam”, govorio je Ali. Naša sreća i zadovoljstvo nisu prestali zbog sretnog povratka svojim najmilijim i domovima u suncem okupanom Windy City.

Pozitivni utisci i radost zbog ovoga lijepog provedenog vikenda su konačno upotpunjeni sjećanjem na pouku hutbe koja nas je ispratila tog petka iz naše džamije na put u Kentucky: “Allah je, zaista, sa vjernicima, bogobojaznima, dobročiniteljima i strpljivima”. Ovo kur’ansko obećanje je za one koji vjeruju i dobra djela čine, dakle u množini. Stoga se nadamo i priželjkujemo, ako Bog da, i naredne hairli realizirane projekte WBICC džemata u zajedništvu i dobročinstvu.

Iskreno i veliko hvala upravi WBICC džemata na podršci, svim roditeljima na povjerenju i domaćinu iz Bowling Greena na gostoprimstvu uz dovu Uzvišenom da primi naša dobra djela i podari nam najbolju nagradu. Gospodaru naš, povećaj nam korisno znanje; da budemo bolji prema Tebi, sebi i drugima. Amin!

Amir ef. Čauš

Imam džemata WBICC u Čikagu

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s